Entree Visie Missie PoppenVilla leading PoppenVilla light Voor wie Kinderopvang School Gezondheidszorg Bestelmodules Leveranciers Nieuws Contact
 
 
 
 
              Geriatrie        
 
 
     
     
 
 

PoppenVilla by Liliane® in de geriatrie, voor ouderen met dementie

     
 
Terug naar het kind dat ze eens waren

Mensen met een haperend brein, zoals ouderen met dementie/Alzheimer, herbeleven dikwijls hun vroegste speelervaringen. Door het bewust ophalen van herinneringen uit hun langetermijngeheugen ervaren zij over de hele linie meer tevredenheid over hun leven. Dit verklaart waarom zovelen zich in verpleeghuizen en [particuliere] woonzorgcentra omringen met poppen en knuffels. Deze zijn voor hen vertrouwd, veilig en raken aan hun verzorgende eigenschappen.

 
     
 
Poppentherapie is een activiteit die internationaal gebruikt wordt om mensen met alle soorten dementie te helpen om een gevoel van welzijn te behouden en/of om episodes van onrust te verlichten. Empirisch onderzoek* toont de volgende effecten aan:
  Verbetering communicatie Mensen met dementie hebben nu iets nieuws of belangrijks om over te praten
  Verbetering van de voedingsbeleving Poppentherapie kan potentieel de ervaring tijdens de maaltijd verbeteren
  Verbetering sociale betrokkenheid Mensen met dementie kunnen samen spelen en hun ervaringen delen
  Vermindering onrust of probleemgedrag Deze therapie kan helpen om iemands aandacht vast te houden en heeft een kalmerende invloed
  Vermindering gedrag wijzigende medicatie Medicatie voor stress of uitdagend gedrag wellicht niet/minder nodig vanwege therapie-effecten
 
     
 

De Nederlandse PoppenVilla by Liliane® is gebouwd voor handzame, grote poppen en knuffels. Het is de genderneutrale woning van de ‘poppenkinderen’, om er duurzaam te leven. In hun eigen veilige haven! Sinds 1999 stimuleert de villa spontaan rollen-, solitair en samenspel, de sociaal-emotionele en de taalontwikkeling in de kinderopvang en het onderwijs. De PoppenVilla is in vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen aanwezig [kindergeneeskunde] en wordt er professioneel ingezet, voor contactlegging en voor de observatie van kinderen. En ten behoeve van diagnostiek, behandeling, revalidatie en de verwerking van een ziekenhuisopname.

 

Nu er steeds meer aanwijzingen komen dat poppenspel bij ouderen met dementie hun welzijn bevordert, opent zich een nieuwe doelgroep. Ten behoeve van ouderen met mobiliteitsbeperkingen kan de PoppenVilla, standaard voorzien van wielen met voetremmen, op poten worden geplaatst, zodanig dat een rolstoel er onder geschoven kan worden, alle verdiepingen kunnen dan eenvoudig bereikt worden. "De PoppenVilla in de ouderenzorg, het heeft denk ik zeker kans van slagen." - Karien Sanders directeur Fleurâge Villa / Residences in Bloemendaal [Haarlem].

 
     
     
 

 
     
     
 
Unieke kenmerken van de PoppenVilla by Liliane®:
  Gebouwd voor grote poppen en knuffels [± 30 cm], en voor hun auto's, paarden, fietsen, skateboards [hellingbaan]
  Kindhoog speelmeubel op wielen [met voetremmen] met 7 speelruimten
  Stimuleert spontaan rollen-, solitair en samenspel, de sociaal-emotionele en de taalontwikkeling
  Genderneutraal, zowel voor jongens als meisjes
  Opbergmogelijkheden voor accessoires [laden en wandschappen]
  Handzaam formaat, ook voor diegenen met een minder verfijnde motoriek
  Design ontwerpstijl
  Duurzaam speelmeubel
  “This is the Bentley among the world's dolls houses!" - Guido Tielman | consul-generaal.
 
     
 

* 'Doeltreffend gebruik van poppentherapie bij mensen met dementie: Internationale richtlijnen' door dr. Gary Mitchell,
auteur van 'Doll Therapy in Dementia Care: Evidence & Practice'. Mitchell is dementie-specialist Queen’s University Belfast [Noord-Ierland].

 
     
   
     
 
     
     
 
 
 
PoppenVilla by Liliane® in de geriatrie voor ouderen met dementie 2023
 
   
   

door Liliane Limpens 21 maart 2023

 

CASESTUDIE 1 POPPENTHERAPIE DEMENTIE

 
 

Mia was een 88-jarige vrouw met dementie. Ze woonde in een verzorgingstehuis en had een laat stadium van Lewy-Body dementie. Naarmate de dementie van Mia erger werd, werd ze afhankelijker van zorgprofessionals om haar te helpen bij het verplaatsen, eten, drinken of om gebruik te maken van de badkamer. Helaas werd ze ook steeds onrustiger en huilde ze meer. Mia kwam toevallig aan haar pop toen ze die vond in een van de dagbestedingsruimtes van het verzorgingstehuis.

 

Toen Mia de pop ontdekte, veranderde haar gedrag onmiddellijk. Ze noemde de pop baby Clara, naar een van haar kleindochters. Mia kuste de pop, kamde haar haar, wiegde en knuffelde haar. De familie van Mia omarmde de therapie onmiddellijk omdat ze zagen hoe die haar veranderd had. De familie gaf Mia zelfs een kinderwagen, zodat ze haar pop mee kon nemen om te wandelen in het verzorgingstehuis, een hoge stoel, zodat de pop bij haar kon zitten wanneer Mia at in de eetzaal en verschillende outfits voor de pop, zodat Mia de kledij van de pop regelmatig kon veranderen en haar kon aankleden. De pop bleef bij Mia tot het einde van haar leven en de familie koos ervoor om Mia met haar pop te begraven.

 
DollsVilla by Liliane® - to house their most important emotions
   
 
   

* Uit: Doeltreffend gebruik van poppentherapie bij mensen met dementie: Internationale richtlijnen door dr. Gary Mitchell - Queen’s University Belfast [Noord-Ierland].

 
   
 
 
 
   
   

door Liliane Limpens 21 maart 2023

 

CASESTUDIE 2 POPPENTHERAPIE DEMENTIE

 
 

Tom was een 66-jarige man met dementie. Hij woonde alleen thuis en had een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer. Tom was nooit getrouwd en had geen kinderen, maar werd om de paar dagen bezocht door vrienden en familie. Toen een van zijn vrienden een artikel las in de krant over de positieve effecten van poppentherapie, kreeg Tom een pop.

 

De pop gaf Tom iets om vast te houden en te knuffelen gedurende de dag. Hij wist dat het geen baby was, maar vertelde familie en vrienden dat de pop hem troost bood, vooral wanneer hij alleen was of zich eenzaam voelde.

 
DollsVilla by Liliane® - to house their most important emotions
   
 
   

* Uit: Doeltreffend gebruik van poppentherapie bij mensen met dementie: Internationale richtlijnen door dr. Gary Mitchell - Queen’s University Belfast [Noord-Ierland].

 
   
 
 
 
   
   

door Liliane Limpens 21 maart 2023

 

CASESTUDIE 3 POPPENTHERAPIE DEMENTIE

 
 

Lola was een 73-jarige vrouw met dementie. Ze werd in het ziekenhuis opgenomen na een beroerte, die een gevolg was van haar progressieve vasculaire dementie. Na haar beroerte was het voor Lola zeer moeilijk om met haar familie en zorgprofessionals te communiceren. De pop werd bij Lola geïntroduceerd door iemand van het zorgpersoneel in het ziekenhuis.

 

De pop gaf Lola een gevoel van rust en geruststelling. Ze gebruikte de pop als een hulpmiddel om creatief te communiceren tijdens haar herstel. Zo kleedde Lola bijvoorbeeld haar pop uit wanneer ze hulp wilde om zichzelf te wassen, ze pakte de pop in een deken in wanneer ze moe was en wilde slapen en soms wees Lola naar het hoofd van de pop en trok ze een huilend gezicht om aan te geven dat ze pijn had en pijnstilling nodig had.

 
DollsVilla by Liliane® - to house their most important emotions
   
 
   

* Uit: Doeltreffend gebruik van poppentherapie bij mensen met dementie: Internationale richtlijnen door dr. Gary Mitchell - Queen’s University Belfast [Noord-Ierland].

 
   
 
 
     
     
   
  .
European and US standards for safety
EN 71-1 71-2 71-3 ASTM F 963-11 REACH | TÜV Rheinland
 
     
     
 
 
Entree Visie Missie PoppenVilla leading PoppenVilla light Voor wie Kinderopvang School Gezondheidszorg Bestelmodules Leveranciers Nieuws Contact
 
 
 
 
              Geriatrie